Litteratur

Ingressbilde til artikkel om boka dette passer ikke for sånne som deg

«Dette passer ikke for sånne som deg» – Fortellinger om fritid, forskjellsbehandling og funksjonsnedsettelse

04. juni 2024

Redd Barna har utgitt boka «Dette passer ikke for sånne som deg» –Fortellinger om fritid, forskjellsbehandling og funksjonsnedsettelse. Boka handler om diskriminering av barn og unge med funksjonsnedsettelser på fritiden. Det er en samling av tekster fra mennesker som brenner for et mangfoldig samfunn og ikke-diskriminering. Bakgrunnen for boka er en spørreundersøkelse gjennomført med flere kommuner i Norge.

Ingressbilde til artikkel om rapport om samarbeid og samhandling rundt barn og unge med behov for sammensatte tjenester

Samarbeid og samhandling rundt barn og unge med behov for sammensatte tjenester

27. september 2023

Stortinget vedtok i 2021 endringer i 14 ulike lover som regulerer velferdstjenester. Formålet var å sikre bedre tjenester til barn og unge med behov for sammensatte tjenester fra flere instanser. Lovendringene handlet i stor grad om plikt til samarbeid og samordning mellom instanser som yter tjenester til målgruppen, samt innføring av ordningen med barnekoordinator.

Ingressbilde til artikkel om NOU 2023: 1

NOU 2023: 13

På høy tid — Realisering av funksjonshindredes rettigheter

11. mai 2023

Likestillings- og mangfoldsutvalget har utredet situasjonen til funksjonshindrede i Norge. De har utarbeidet en rekke anbefalinger og forslag til tiltak som vil fremme likestilling, hindre diskriminering, og bidra til at også funksjonshindredes menneskerettigheter blir ivaretatt.

Ingressbilde til artikkel om regjeringens pårørendestrategi. Viser en mann fotografert delvis bakfra.

Kjenner du til den nasjonale pårørendestrategien?

21. november 2022

I 2020 fikk vi en pårørendestrategi med en handlingsplan som tydeliggjør pårørendes situasjon og peker ut en samlet og helhetlig retning for hvordan vi kan gi dem oppmerksomhet og oppfølgning.

Ingressbilde til artikkel om tilgjengelige møteplasser

Erfaringskollektivet – Ny veileder om tilgjengelige arrangementer

06. oktober 2022

Veilederen viser hvilke barrierer personer med fysiske funksjonsnedsettelser møter på kultur- og fritidsarrangementer. Den gir konkrete tips og råd til arrangører om hva som kan gjøres for å fremme deltakelse og bryte ned barrierer som hindrer deltakelse. 

Foto av en glad jente under en paraply

Fritidserklæringen – en felles innsats for fritidsaktivitet til alle barn

25. august 2022

Staten, kommunene og frivillighetenjobber fortsatt sammen om en felles innsats for at alle barn skal få mulighet til å delta jevnlig i én organisert fritidsaktivitet, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon.

Ingressbilde til artikkel Helt innafor og sammen med andre

Videreutdanning på feltet "Kultur, fritid og aktiv omsorg" i Nordland

Helt innafor og sammen med andre

31. mars 2022

Nordland fylkeskommune og Universitetet i Sør-Øst Norge har i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser gjennomførte et kompetanse- og innovasjonsprosjekt for kommuner i Nordland i 2018 - 2022.

Ingressbilde_status_15

Statusrapport 15: Barn og unges tjenestetilbud under covid-19-pandemien

Når Statusrapport 15 nå leveres, er det høy smitte i samfunnet, men tiltak er avviklet. Rapporten har også endret navn fra "Utsatte barn og unges tjenestetilbud under covid-19-pandemien" til "Barn og unges tjenestetilbud under covid-19-pandemien".

Ingressbilde_lettlest

Lettlest informasjon om gode helse- og omsorgstjenester

11. mars 2022

Helsedirektoratet har i samarbeid med Ridderne og personer med utviklingshemming ved Bærum arbeidssenter og Rådgivningsgruppen i Bærum utarbeidet informasjon basert på den nasjonale veilederen "Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming". 

Ingressbilde til artikkel om Nasjonal strategi for sjeldne diagnoser

Nasjonal strategi for sjeldne diagnoser

07. mars 2022

Norges fikk sin første strategi for sjeldne diagnoser i 2021. Strategien tydeliggjør hvordan vi kan sikre tidlig diagnostisering og behandling av barn, unge og voksne med disse diagnosene.

Ingressbilde til artikkel om rapporten Frivillige organisasjoners arbeid for inkludering av barn og unge

Frivillige organisasjoners forutsetninger og barrierer for å inkludere barn og unge i sine aktiviteter

17. februar 2022

Hvordan kan vi legge til rette for at flere barn og unge kan få mulighet til å delta i frivillige organisasjoner? En ny rapport som bygger på et litteraturstudie og intervjuer med personer i frivillige organisasjoner i 4 kommuner forsøker å finne svar på dette.

Ingressbilde_urfolk

Levekår til personer med både nedsatt funksjonsevne og urfolksbakgrunn

08. februar 2022

Likestillingssenteret KUN har sett nærmere på levekårene til personer som både har nedsatt funksjonsevne og urfolksbakgrunn.

Bilde av tre unge menn som sitter på en brygge og ser utover havet

Rapport om ungt utenforskap

25. januar 2022

Stavanger kommune har etablert en egen kommisjon som har sett nærmere på utenforskap blant unge. Deres funn er nedslående. Dagens samfunn tar ikke i bruk de unges ressurser, det blir ikke gjort nok for å inkludere de som faller utenfor og hjelpeapparatet er ikke samordnet godt nok. Resultatet fører til store kostnader både for enkeltmennesker og for samfunnet.

Bilde som viser litt av omslaget til den nye boken Fritid med Bistand

En metode for å støtte sosial inkludering

Ny bok! Fritid med Bistand

Fritid med Bistand (FmB) handler om å hjelpe mennesker med ulike bistandsbehov til å bli medlem av fritidsorganisasjoner og til å kunne delta på fritidsaktiviteter og slik bli inkluderte og likeverdige deltakere på fritidsarenaen. 

Ingressbilde - forside_aktiv_fritid

Hvordan får vi flere unge med i organiserte fritidsaktiviteter?

18. januar 2022

Bufdir, Frivillighet Norge og KS inviterte i 2020 og 2021 til regionale samlinger hvor deltakerne fikk mulighet til å dele erfaringer fra arbeidet som gjøres lokalt - i kommuner og frivillighet – for å få flere barn og unge med i organiserte fritidsaktiviteter

Ingressbilde til artikkel om Riksrevisjonens undersøkelse av helse- og omsorgstjenester til barn med funksjonsnedsettelser. Viser utsnitt av omslagsbildet til rapporten.

Rapport fra Riksrevisjonen

Undersøkelse av helse- og omsorgstjenester til barn med funksjonsnedsettelser

12. oktober 2021

Stortinget har ved flere anledninger gitt uttrykk for at familier med barn som har funksjonsnedsettelser, må få bedre hjelp fra det offentlige. Særlig gjelder det familier med barn som har store og sammensatte behov. Riksrevisjonens undersøkelse viser at familier som har stort behov for hjelp, må bruke mye tid og krefter på å skaffe den selv.

Ingressbilde til artikkel om veilederen barrierefri fritid

Inkluderingsveileder for aktivitetstilbydere

25. august 2021

Unge funksjonshemmede har lansert en etterspurt inkluderingsveileder rettet mot aktivitetstilbydere for å øke inkludering av unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer

Ingressbilde til artikkel om Bærekraft og like muligheter – et universelt utformet Norge

Handlingsplan

Bærekraft og like muligheter – et universelt utformet Norge

18. august 2021

Regjeringens handlingsplan for universell utforming 2021–2025 skal bidra til et bærekraftig og likestilt samfunn gjennom utforming av fysiske og tekniske omgivelser. Handlingsplanen omfatter blant annet tiltak innen arealplanlegging, infrastruktur, bygg, transport og digitalisering i tillegg til utvikling av universelle løsninger på nye områder.

Foto av rapporten Å eie sin egen historie som ligger oppslått på et bord

Å eie sin egen historie

15. juni 2021

Hvem ville du skulle fortalt din historie?

Ingressbilde til artikkel om ny nasjonal veileder: Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming

Ny nasjonal veileder: Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming

09. juni 2021

Helsedirektoratet har lansert veilederen Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Her beskrives god praksis på områder som individuell tilrettelegging, livsoverganger, habilitering, helseoppfølging, og samarbeid med pårørende og verge.

Ingressbilde til artikkel om veilederen Universell utforming i planlegging

Veileder i universell utforming

02. juni 2021

Universell utforming er viktig for å bidra til gode liv for alle og et samfunn som er tilgjengelig for alle.

Bilde av Svein Bergem

Ny doktorgrad – Aktivitetshjelpemidler, kunnskap og deltakelse

14. mai 2021

Svein Bergem er idrettspedagog ved Valnesfjord Helsesportssenter og stipendiat ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap (FSH) og Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser. 7. mai 2021 disputerte han for ph.d. i studier av profesjonspraksis. Ph.d.-prosjektet har vært gjennomført med støtte fra Stiftelsen Sophies Minde.​​

Ingressbilde til artikkel om Fritid for alle uten fordommer

Fritid for alle – uten fordommer

04. mai 2021

Redd Barna har lansert rapporten "Fritid for alle - uten fordommer. Fortellinger om fritid fra barn og unge med funksjonsnedsettelser".

Illustrasjon av barn som driver med ulike aktiviteter

Meld. St. 18 (2020-2021)

Oppleve, skape, dele – kunst og kultur for, med og av barn og unge

09. april 2021

Regjeringen har utarbeidet en nasjonal melding rundt barne- og ungdomskulturfeltet. Målet med denne medlingen er å sikre barn og ungdom delaktighet i utviklingen av et godt kunst- og kulturtilbud til alle.

Ingressbilde til artikkel om rapport om barn og unges deltakelse

Rapport nr. 1 2021 – En systematisert kunnskapsoversikt

Deltakelse for barn og unge med funksjonsnedsettelser, med særskilt vekt på deltakelse i fysisk aktivitet

28. mars 2021

Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser har som mål å systematisere og sammenfatte eksisterende nasjonal og internasjonal litteratur innen feltet Deltakelse i familie, fritid, skole og barnehage for barn og unge med funksjonsnedsettelser, med særskilt vekt på deltakelse i fysisk aktivitet. Dette er en revidert og utvidet versjon av rapporten som ble utgitt i 2018.

Et oversiktsfoto over et boligområde med forklarende tekst som beskriver hva som gjør et område godt universelt utformet på hva man bør se etter når

Nye hefter om universell utforming

12. mars 2021

Høsten 2020 fikk KS produsert fire hefter om universell utforming. Her er oversikten.

 

Bilde av en ung gutt som ser litt lei seg ut, med påskriften 1-METEREN GJØR ALLE TRISTERE. Dette er tittelen på en sitatsamling fra norske ungdommer under pandemien

Sitathefte

1-meteren gjør alle tristere

12. mars 2021

Organisasjonen Voksne for Barn har nylig snakket med elever på ungdoms- og videregående skoler om hvordan de har det under nedstenging og strenge restriksjoner på grunn av pandemien.

Ut av blindsonene

Utsatte barn/unge har behov for bedre, helhetlige og kunnskapsbaserte tjenester

Ut av blindsonene. Strategi for et samlet kunnskapsløft for utsatte barn og unge

23. februar 2021

Strategien skal bidra til en helhetlig tilnærming til utsatte barn og unge gjennom å koble myndigheter, tjenester, brukere, frivillig sektor, forskningsmiljøer og høyere utdanning nærmere sammen. 

 

Ingressbilde til rapporten Sosial ulikhet i barn og unges deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter

Forskningsrapport

Sosial ulikhet i barn og unges deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter

22. februar 2021

Deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter er for barn og ungdom viktig for å oppleve fellesskap, utvikling av identitet og mestring. I en ny forskningsrapport pekes det på hvordan sosial ulikhet blant unge kan hindre slik deltakelse.

Bildet viser en liten trebro over en liten elv

Ny bok

Laget rundt barnet – Samarbeid til barnets beste

22. februar 2021

Laget rundt barnet handlar om samarbeid og tilrettelegging rundt barn med sammensette funksjonsnedsettelser. Det omfatter tett samarbeid mellom foreldre, barnehage og skole, PPT, helsetjenesten i kommunene og eksterne aktører.

Illustrasjon i lilla og hvit med piler og et skilt hvor det står Folkehøgskole

Nye veiledere

Folkehøgskolen - et år for alle. Råd til deg som ønsker tilrettelegging for funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom

05. februar 2021

Unge funksjonshemmede har laget en veileder til deg som er ung, nysgjerrig på folkehøgskole og søker informasjon om tilgjengelighet og tilrettelegging i dette skoleslaget.

Seks glade barn i 9-12 årsalderen, tre jenter og tre gutter som står og sitter foran en tavle. Foto

Ny rapport

Se, lytte og inkludere

04. februar 2021

Forskning viser at barn og unge med funksjonsnedsettelser i de nordiske land ikke har like muligheter til å delta sosialt og utvikle sine ferdigheter, som sine jevnaldrende. I en ny rapport fra Nordens Velferdssenter formidles kunnskap som trengs for å gi alle unge likeverdige muligheter.

Ingressbilde til artikkel om masteroppgaven Aktivitetshjelpemidler, i hvilken grad blir de brukt?

I hvilken grad blir aktivitetshjelpemidler brukt?

27. januar 2021

Viljar Aasen har sett på i hvilken grad aktivitetshjelpemidler blir brukt etter tilpassing, utprøving og opplæring ved Beitostølen Helsesportssenter (BHSS).

Ingressbilde til artikkel om Ungdomspanelets innspill til utforming av en nasjonal fritidskortordning. Foto: Miriam Pulsson Kramer

Nasjonal fritidskortordning – hva mener ungdommen?

26. januar 2021

Regjeringen har satt i gang et arbeid med å utrede og prøve ut en nasjonal fritidskortordning. Nå har et ungdomspanel gitt sine anbefalinger til Barne- og familiedepartementet.

Ingressbilde som viser deler av omslaget til Medvirkningshåndboka. Bildet viser tittelen på håndboka og en hånd som holder fargerike blyanter og penner

Metoder for å involvere barn og unge i viktige saker.

Medvirkningshåndboka

21. januar 2021

Det er barn og unge selv som er eksperter på å være barn og unge. I Medvirkningshåndboka deler Barneombudet sine metoder og tips for å jobbe med barn og unge som eksperter.

Bilde som viser alle utgivelser i Kompetansetjenestens bokserie

Om læring, anerkjennelse, samhandling og utforsking

Kroppsøving – med rom for alle

Hva skal elever lære i kroppsøving? Faget skal inspirere til bevegelsesglede gjennom utforsking og samhandling i lek, friluftsliv, idretts- og andre bevegelsesaktiviteter. Boka belyser sentrale tema om læring og deltagelse i kroppsøving som kan få særlig betydning når elevene har en funksjonsnedsettelse. 

Ingressbilde til artikkel om metodeboka Veje til deltagelse

Spennende dansk metodebok

11. januar 2021

Hvordan kan bruk av metoder og erfaringer støtte og kvalifisere utsatte og sårbare barn og ungdom til økt deltakelse og medvirkning på arenaer som skole og fritid? Det forsøker forfatterne av fagboken «Veje til deltagelse» å gi svar på.

En ung jente holder en mobil i hånda og smiler mot skjermen. Foto

Erfaringsrapport

Velferdsteknologi for barn og unge med funksjonsnedsettelser

07. januar 2021

Velferdsteknologi til barn og unge med funksjonsnedsettelser gir stor nytteverdi for bruker selv, for pårørende og for tjenesten, når det brukes riktig og barnet settes i sentrum. 

ingressbilde til rapporten barn, unge og overvekt som viser barn i klatrevegg

Rapport nr. 1-2020

Barn, unge og overvekt

12. november 2020

Teamet for barn og unge ved Valnesfjord Helsesportssenter (VHSS) har hatt tilbud for barn og unge med overvekt siden 2011, og har jobbet med dagens tilbud knyttet til overvekt blant barn og ungdom siden 2015. Formålet med rapporten er å dokumentere overvektsbehandling for barn og ungdom som gis ved VHSS. 

Bilde fra Solgården, flotte Sydenomgivelser, basseng i forkant. Foto: Jarle Eknes

Utviklingshemmedes muligheter for ferie

14. oktober 2020

Hvorfor reiser voksne personer med utviklingshemming mindre på ferie enn andre? Dette er et av spørsmålene som stilles i forskningsprosjektet "Ferie for alle". Målet er gjennom prosjektet å se nærmere på lovverket, hvordan tilrettelegging av feriereiser har blitt organisert over tid og ikke minst få frem hva personer med utviklingshemming selv tenker om ferie.

Ingressbilde til artikkel om Fritidsaktiviteter med assistanse for voksne utviklingshemmede

Fagbok og podkast om fritidsaktiviteter med assistanse for voksne med utviklingshemming

30. september 2020

Lillestrøm kommune ønsker å tilby innbyggere med bistandsbehov en aktiv og meningsfylt tilværelse sammen med andre. Videre ønsker kommunen at de skal kunne delta i selvvalgte kultur- og fritidsaktiviteter, derfor har de laget en fagbok om nettopp dette.

Ingressbilde til boken Frivillighet

Nye former for frivillig arbeid i norske kommuner

Frivillighet

Den store bredden av frivillige organisasjoner spiller en viktig rolle i Norge. Lag og foreninger fremmer holdninger og verdier, og kan være brobyggere mellom ulike grupper. Denne boken viser hvordan frivillig og kommunal sektor sammen kan utløse ressurser som har positiv innvirkning for kommunens innbyggere.

Omslagsbilde for departementenes handlingsplan for fysisk aktivitet 2020-2030

Handlingsplan for fysisk aktivitet 2020-2029

Sammen om aktive liv

25. juni 2020

Regjeringen vil med denne handlingsplan ta viktige grep for at samfunnet skal bli mer aktivitetsvennlig. Fysisk aktivitet skal være et nasjonalt anliggende som skal ivaretas i samfunns- og arealplanlegging. Det skal være enkelt for alle å være aktiv ut fra egne forutsetninger.

Ingressbilde til artikkel om rapporten Inga barn eller unga ska lämnas utanför

Nordisk ministerråd har utarbeidet en tverrsektoriell strategi for barn og unge

22. juni 2020

Visjonen for det nordiske samarbeidet er å bli verdens mest integrerte region. Skal en lykkes med dette må man styrke innsatsen med å involvere barn og unge i planlegging, utvikling og gjennomføringen av politikk.

Omslagsbilde til boka Fritidsaktiviteter med assistanse for voksne utviklingshemmede

Ny bok

Fritidsaktiviteter med assistanse for voksne utviklingshemmede

08. juni 2020

Ansatte og frivillige i Lillestrøm kommune har skrevet en fagbok i samarbeid med fagpersoner ved VID, USN og knutepunktet Fritid for alle ved Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser. Boken viser eksempler på hvordan en kan tilrettelegge kultur- og fritidsaktiviteter overfor voksne mennesker med utviklingshemming.

Ingressbilde til artikkel om ny bok: Barn og unge med funksjonsnedsettelser. Aktivitet og deltakelse i fellesskap

Aktivitet og deltakelse i fellesskap

Barn og unge med funksjonsnedsettelser

Aktivitet og deltakelse er viktig i alle barns liv. For barn og unge med funksjonsnedsettelse er aktivitet og deltakelse i fellesskap med andre også viktige virkemidler i habilitering og rehabilitering.

Bilde av et barn på en benk, man ser bare fra knærne og ned.

Kompetansetjenestens artikler om rapporter om tjenestetilbudet til sårbare barn og unge under koronapandemien

Barne- og familiedepartementet (BFD) har nedsatt en koordineringsgruppe som skal vurdere tjenestetilbudet til barn og unge under covid-19 pandemien. Gruppen skal levere jevnlige rapporter til departementet. Arbeidet ledes av Bufdir. 

bilde_Bufdir_rapport 20

Statusrapport nr.1 – Utsatte barn og unges tjenestetilbud under covid-19 pandemien

04. mai 2020

Pandemien har medført store endringer i tjenestene til barn og unge, og dette kan få store konsekvenser for dem (Utdanningsdirektoratet 2020). For å følge med på sårbare barn og unges situasjon har regjeringen satt ned en koordineringsgruppe med deltakere fra Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Folkehelseinstituttet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Politidirektoratet, Sekretariatet for konfliktrådet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Koordineringsgruppen skal rapportere hver 14. dag til Barne- og familieministeren. Første rapport ble publisert 20. april. Formålet med rapporten er å gi en vurdering av status for tjenestene opp mot normalsituasjonen.

Ingressbilde til NOU 2020:1 Tjenester til personer med autismespekterforstyrrelser og til personer med Tourettes syndrom

NOU 2020: 1

Tjenester til personer med autismespekterforstyrrelser og til personer med Tourettes syndrom

07. februar 2020

Autisme- og touretteutvalget ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 22. juni 2018. Utvalgets oppdrag var å kartlegge og vurdere dagens situasjon for personer med autismespekterforstyrrelser og beslektede diagnoser som Tourettes syndrom.

Ingressbilde til rapport Kommunal frivillighetspolitikk og lokale organisasjoner

​Kommunal frivillighetspolitikk og lokale organisasjoner

30. januar 2020

Hvilken rolle har kommuner og fylkeskommuner med å tilrettelegge for lokal frivillighet: Dette er et av spørsmålene som Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor forsøker å gi svar på i en ny forskningsrapport.

Ingressbilde til rapporten Folkehøyskolen - et år for alle?

Prosjektrapport

Folkehøyskolen – Et år for alle?

19. desember 2019

Hvilke folkehøyskoler er tilrettelagte og tilgjengelige for unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom? Dette er det vanskelig å få oversikt over og det finnes heller ingen studier av hvordan gruppen opplever tilbudet. Dette prosjektet skal bidra til at flere unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom kan velge folkehøyskole.

Ingressbilde til handllingsplanen "Et samfunn for alle"

Regjeringens handlingsplan for likestilling av personer med funksjonsnedsettelse 2020-2025

04. desember 2019

Regjeringens mål er et samfunn for alle. Et samfunn der alle borgere har samme muligheter til å ta utdanning, delta i arbeidslivet på like vilkår, få gode helsetjenester og selv velge hva de vil gjøre på fritida. Det handler om å være medborger i et demokrati.

Ingressbilde til artikkel om Utredning av ny levekårsstatistikk for personer med funksjonsnedsettelse

Utredning av ny levekårsstatistikk for personer med funksjonsnedsettelse

28. november 2019

Personer med funksjonsnedsettelse har større risiko for generelle helseproblemer, lavere utdanning og inntekt, lavere deltagelse i sosialt liv og arbeidsliv m.m. Like fullt mangler mye faktakunnskap.

Ingressbilde til rapporten Hvor skal man begynne?

En kunnskapsbasert behovskartlegging

Hvor skal man begynne?

26. november 2019

Helsedirektoratet har, på oppdrag fra Helse og Omsorgsdirektoratet (HOD), gjort en enkel kunnskapsbasert behovskartlegging som sammenfatter tjenesteutfordringer som barn og unge, og deres familier, som har behov for sammensatte og koordinerte tjenester, har i kontakt med offentlige tjenester.

Ingressbilde til artikkel om Stortingsmelding nr. 6 Tett på –Tidlig innsats

Meld. St. 6 (2019 – 2020)

Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO

25. november 2019

Fredag 8. november la statsminister Erna Solberg og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner fram stortingsmeldingen Tett på –Tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO.

Ingressbilde til artikkel om boka Rehabilitering ude

Ny bok om uterehabilitering

Uterehabilitering – noe for alle!

21. oktober 2019

Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelse er bidragsyter i den nye danske boken; Rehabilitering ude – nye ressurser og perspektiver i rehabilitering.  Boken beskriver hvordan fagfolk kan bruke naturen i sitt arbeid og hvor mye naturen betyr for oss mennesker. 

Utdrag fra HYSJ-boka

En bok for barn med en nevromuskulær diagnose

HYSJ

16. oktober 2019

Med prosjektmidler fra Helsedirektoratet har Foreningen for muskelsyke (FFM) utarbeidet HYSJ-boka. Formålet var å finne måter å snakke sammen på, når noen lever med en nevromuskulær diagnose. 

Ingressbilde til rapport fra Redd Barna

Får alle barn og unge delta?

02. oktober 2019

Får alle barn og unge delta? Spørsmålet stilles av Redd Barna, som presenterer svaret i en ny og spennende rapport.

Ingressbilde til rapport om Inkludering gjennom organiserte fritidsaktiviteter

Rapport

Inkludering gjennom organiserte fritidsaktiviteter

23. august 2019

Kulturdepartementet ga i 2015 og 2016 midler til 30 prosjekt som fikk tilskuddsmidler hvor målet var å stimulere til økt deltakelse i fritidsaktiviteter blant unge som bor i inntektsfattige familier. Rambøll fikk oppgaven med å evaluere måloppnåelse og effekter med prosjektene.

Bilder av bøkene i bokserien vår

Bok for foreldre til barn/unge med funksjonsnedsettelser og deres gode hjelpere

Når barna våre trenger hjelp

Når barna våre trenger hjelp gir praktisk informasjon om hjelpesystemet som foreldre til barn og unge med funksjonsnedsettelse og ansatte trenger for å kunne gi gode tilbud.

Ingressbilde til artikkelen om årsrapporten 2018 for Omsorg 2020

Omsorgsplan 2020 - Årsrapport for 2018

15. august 2019

Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet i perioden 2015 – 2020. Helsedirektoratet følger opp mange av tiltakene for å styrke kvalitet og kompetansen i omsorgstjenesten. Bedre tilrettelegging av tjenester innenfor feltet støttekontakt, kultur og avlastning er et av områdene.

Omslagsbilde til boken Funksjonshemmedes menneskerettigheter

Lærebok om funksjonshemmedes menneskerettigheter

02. juli 2019

Kjersti Skarstad har skrevet den første norske læreboken om funksjonshemmedes menneskerettigheter. Boken gir en innføring i hvordan menneskerettigheter bør forstås og praktiseres. Boken anbefales derfor lest av alle som arbeider innenfor feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse.

Bilde av glade barn i en kroppsøvingstime

PHD av Terese Wilhelmsen, Norges Idrettshøgskole

Inkluderende kroppsøvingsfag?

26. juni 2019

Denne nylig publiserte doktorgraden er et viktig bidrag som kan hjelpe oss å forstå hva som skal til for at barn og unge med ulike funksjonsnedsettelser skal føle seg inkludert i skolens kroppsøvingstimer. Under følger sammendraget, med noen språklige tilpassinger.

Ingressbilde til sak om Regjeringens strategi Et samfunn for alle

Et samfunn for alle

04. juni 2019

Kultur og fritid pekes på som et av de fire innsatsområder i regjeringens strategi for likestilling av mennesker med funksjonsnedsettelse for perioden 2020-2030.

Gruppebilde av medlemmer fra Funkis Snowboardklubb

Det morsomste jeg vet – en kvalitativ studie

21. mai 2019

En forskningsartikkel om barn og deltakelse i tilpasset fysisk aktivitet, som viser hvordan barna tilegner seg ferdigheter i selvvalgte aktiviteter under rehabiliteringsopphold, som forsterker muligheten for deltakelse når de kommer hjem igjen.

Ingressbilde til rapporten Å lære å svømme er mer enn å svømme

Rapport nr. 3-2019

Å lære å svømme er mer enn å svømme

24. april 2019

I denne rapporten beskrives svømming som rehabiliteringstilbud for barn på Valnesfjord Helsesportssenter. Forfatteren beskriver hvordan man vektlegger trygghet i vann og barnets egen motivasjon. I tillegg presiserer hun konkrete metodiske tiltak og gir eksempler på fysiske, sosiale og psykiske ringvirkninger av aktivitetene.

Ingressbilde til rapport om uteaktiviteter etter rehabilitering

Rapport nr. 1 2019 – Sluttrapport etter et utviklingsarbeid

Videreføring av uteaktiviteter etter endt rehabiliteringsopphold ved Valnesfjord Helsesportssenter

26. mars 2019

Valnesfjord Helsesportssenter (VHSS) benytter uteaktiviteter som virkemiddel i rehabilitering samt i helsefremmende og forebyggende arbeid. Man ville derfor undersøke om og hvordan uteaktiviteter blir videreført av pasientene etter endt rehabiliteringsopphold og hva som påvirker eventuell videreføring.

 

Sammenhengen mellom sted, roller og undervisning

Lokal skoleutvikling

Hvorfor utvikler skoler seg så ulikt? Lokal skoleutvikling tar for seg dette spørsmålet og viser hvordan skolens lokalmiljø stedet der skolen er påvirker skolens utvikling.

Ingressbilde til artikkel om Statens frivillighetspolitikk

Ny frivillighetsmelding

12. desember 2018

Et grunnleggende prinsipp for frivillighetspolitikken er selvstendigheten til frivilligheten. Det er ikke staten som setter mål for frivilligheten, men frivilligheten selv.

To gutter som lener seg på et rekkverk. Bildet er tatt bakfra.

Mer fysisk aktivitet i støttekontaktordningen

Tur- og treningskompis

12. desember 2018

Feltet støttekontakt, kultur og fritidsdeltakelse er i utvikling. Dette tydeliggjøres gjennom utviklingsprosjektet Tur- og Treningskompis (TTK).

Ingressbilde til Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2018–22

Ny nordisk handlingsplan

01. oktober 2018

Nordiska ministerrådet har utarbeidet et strategisk samarbeidsdokument (2018 – 2022) for å fremme arbeidet med å tilrettelegge for økt inkludering for personer med funksjonsnedsettelser.

Bilde av omslag i bokserien, fremhevet Fritid sammen med andre

Tilrettelagte fritidstjenester i endring

Fritid sammen med andre

Fritid sammen med andre handler om hvordan man kan støtte barn, ungdom og voksne med ulike utfordringer til deltakelse i selvvalgte fritidsaktiviteter og sosiale fellesskap.

Ingressbilde til Idéheftet Nye veje – til aktiviteter og ledsagelse for personer med handicap

Aktiv deltakelse - praktiske erfaringer fra Danmark

03. mai 2018

Socialstyrelsen i Danmark har utarbeidet et idéhefte som viser tretti eksempler på hvordan en kan støtte personer med en funksjonsnedsettelse til økt deltakelse i samfunnet.

Ingressbilde til rapport om overgang skole arbeidsliv for elever med utviklingshemming

Overgang skole arbeidsliv for elever med utviklingshemming

07. mars 2018

Får personer med utviklingshemming en jobbsjanse, og legger skolen til rette for at elever med utviklingshemming får relevant kompetanse for arbeidslivet?   

Ingressbilde til boken Alle til idræt

Alle til idræt

19. februar 2018

Alle til idræt er en ny undervisningsveiledning, som gir svar på hvordan man kan tilrettelegge inkluderende undervisning i kroppsøvingsfaget på grunnskolen.

Ingressbilde til rapport om levekårene til personer med utviklingshemming i samiske områder

Kartlegging av levekårene til personer med utviklingshemming i samiske områder.

15. november 2017

Ny forskningsrapport fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Nordens Velferdssenter (NVC)

Ingressbilde av Mestre hele livet - Regjeringens strategi for god psykisk helse (2017–2022)

Mestre hele livet

06. september 2017

Regjeringens strategi for god psykisk helse (2017–2022) er underskrevet av syv ministere. Målet og ønsket er at denne skal bidra til å rette oppmerksomhet rundt tiltak som vil skape et samfunn som fremmer mestring, tilhørighet og opplevelse av mening.

Ingressbilde til Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten

Klarere krav til ledelse

12. juli 2017

God ledelse er en forutsetning for å kunne gi gode helse- og omsorgstjenester. Nå kommer klarere krav til lederskap i helse- og omsorgstjenesten.

Ingressbilde til Oppvekstrapporten 2017

Oppvekstrapporten 2017: Økte forskjeller – gjør det noe?

31. mars 2017

Barn er nå overrepresentert i lavinntektsstatistikken. Hva slags familier vokser disse barna opp i, hvordan har de det og hva slags fremtidsutsikter har de? Disse spørsmålene diskuteres i Oppvekstrapporten 2017, som ble lansert 30. mars på Bufdirs Oppvekstkonferanse 2017.

Omslaget til Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering

Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering (2017-2019)

16. mars 2017

Opptrappingsplanen retter seg i hovedsak mot brukere med funksjonsnedsettelser, og peker på hovedutfordringene på habiliterings- og rehabiliteringsfeltet.

Veileder for pårørende i helse- og omsorgstjenesten

Veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten

13. januar 2017

Helsedirektoratet har publisert Veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten. Veilederen omfatter alle pårørendegrupper, uavhengig av pasienten eller brukerens diagnose, og inkluderer eldre, voksne, barn og ungdom som pårørende.

Forsiden til rapporten Det handler om samhandling

Rapport Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser

Lav, tilfeldig og personavhengig kunnskap og kompetanse?

30. november 2016

«Det handler om samhandling! Kartlegging av kompetanse og tilbud om aktivitet og deltakelse innen habilitering for barn og unge i kommuner og i spesialisthelsetjenesten». Rapport utført av Nordlandsforskning 2015

Ingressbilde til artikkel om NOU 2016-17 På lik linje

NOU 2016:17

På lik linje

15. november 2016

Rettighetsutvalget ble oppnevnt den 3. oktober 2014 for å analysere og vurdere hvilke endringer som er nødvendig for å sikre oppfyllelsen av grunnleggende rettigheter til personer med utviklingshemming. Utvalget overleverte utredningen På lik linje til Barne- og likestillingsdepartementet den 3. oktober 2016.

Ingressbilde til artikkel om Tjenestilbudet til familier som har barn med funksjonsnedsettelser

Rapport fra NOVA

Tjenestilbudet til familier som har barn med funksjonsnedsettelser

27. september 2016

Foreldre til barn med funksjonsnedsettelser opplever ofte at informasjonen om hjelpesystemet og tjenestene er mangelfull og tilfeldig. De må da selv finne ut av hvordan de skal skaffe seg hjelp, noe som kan føre til en skjevfordeling av hjelpen.

Omslagsbilde til boka Sett, hørt og forstått?

Boklansering

Sett, hørt og forstått? Om profesjonelle møter med unge i sårbare livssituasjoner

25. august 2016

«Sett, hørt og forstått? Om profesjonelle møter med unge i sårbare livssituasjoner» er redigert av Reidun Follesø og Catrine Torbjørnsen Halås, begge tilknyttet Nord universitet, og Cecilie Høj Anvik ved Nordlandsforskning. Boka har sitt utspring i forskningsgruppa «unge i risiko» ved Nord universitet, og et langvarig samarbeid mellom universitetet og Nordlandsforskning.

Omslaget til magasinet Familieveiviser

Familieveiviser - For barn, unge og deres familier

22. august 2016

Da Prosjekt Familieveiviser (2008–2010) ble avsluttet ga Helsedirektoratet ut et magasin som sammenfatter og formidler erfaringene fra de åtte delprosjektene.

Ingressbilde til artikkel om Masteroppgaven Stigmateori i praksis

Masteroppgave i sosiologi

Stigmateori i praksis

09. august 2016

I november 2015 leverte Sofie Paulsen sin Masteroppgave i sosiologi, "Stigmateori i praksis – En kvalitativ studie av foreldres refleksjoner og tanker om sine fysisk funksjonshemmede barn".

Ingressbilde til artikkel om Masteroppgaven At nå nye højder

Masteroppgave i spesialpedagogikk

At nå nye højder

29. juni 2016

Lene Fisker Brogaard har skrevet sin masteroppgave i spesialpedagogikk med tittelen "At nå nye højder – Deltagelse på Arctivity. Hvordan risikosportaktiviteter bidrager til mestring og mening hos mennesker med fysiske funktionsnedsættelser."

Bilde av en voksen mann og en ung gutt med Down syndrom som ser på hverandre og smiler bredt

Veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten - Høring

28. juni 2016

Høring om Helsedirektoratets arbeid med veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten er ute nå.

Ingress_inkluderende_kroppsoeving

Inkluderende kroppsøving

15. juni 2016

Med denne boka ønsker forfatterne å bidra til at fremtidens kroppsøvingslærere skal kunne reflektere over og analysere sin egen undervisningspraksis med sikte på å skape rom for inkludering, slik at alle elever får erfare utfordringer og læring ut ifra sine forutsetninger.

Tegninger fra omslaget til Regjeringens strategi for ungdomshelse

Regjeringens strategi for ungdomshelse 2016–2021

Ungdomshelsestrategien

15. juni 2016

Norges første ungdomshelsestrategi har som mål å hjelpe unge til å mestre egne utfordringer og leve gode liv. Syv departementer står bak strategien.

Forsidebilde av rapporten Sosiale forskjeller i unges liv

Rapport fra NOVA

Store sosiale forskjeller blant unge

14. juni 2016

En ny rapport som bygger på data fra lokale ungdomsundersøkelser (Ungdata) viser at ungdom fra høyere sosiale lag oftere enn andre deltar i organiserte fritidsaktiviteter, mens ungdom fra lavere sosiale lag bruker mest tid på ulike skjermbaserte aktiviteter.

Bilde av omslaget til Aktiv Ung konferansemagasin 2016

"Utstyrt for fremtiden?" 4.- 5.februar 2016

Nytt konferansemagasin!

26. april 2016

Årets utgave av konferansemagasinet "Aktiv Ung" har tittelen "Utstyrt for fremtiden?". 

Fritidsaktiviteter

Aktivitetsvelgeren "Ulike fritidsaktiviteter"

18. april 2016

Brosjyren presenterer over hundre fritidsaktiviteter og er et viktig verktøy i kartleggingen for å hjelpe barn, ungdom og voksne til finne en selvvalgt fritidsaktivitet. Brosjyren kan lastes ned gratis eller bestilles i papirutgave.

Utvikling

NAKU: Utvikling

05. april 2016
356f289f30ec253e25de4bea127a931e_f1414

Utgitt av Handicapidrættens Videnscenter og Egmont Højskolen

Bevægelseseksperimentariet

05. april 2016
handicapnytt

Handicapnytt

05. april 2016
Udgivelse_inklusion_og_idraet_i_folkeskolen

Utgitt av Handicapidrættens Videnscenter

Inklusion i idrætsundervisningen

05. april 2016
78f2978dc78e06822c1481188a67c910_f1371

Utgitt av Handicapidrættens Videnscenter

Aktivt liv og job der holder

05. april 2016
Omslaget til Oppvekst med funksjonshemming

Jan Tøssebro og Christian Wendelborg

"Oppvekst med funksjonshemming – Familie, livsløp og overganger"

04. april 2016

Barn med funksjonshemninger skulle inkluderes med jevnaldrende. I virkeligheten blir de satt mer utenfor jo eldre de blir. Idealet om inkludering har svunnet i takt med det økte prestasjonspresset i skolen, mener forskere.

Utsnitt av omslaget til Hva er funksjonshemming

Jan Tøssebro

Hva er funksjonshemming

04. april 2016
Omslagsbilde til veileder om Universell utforming av idretts- og nærmiljøanlegg

Universell utforming av idretts- og nærmiljøanlegg (V-0511)

30. mars 2016

Kulturdepartementet har utarbeidet en rekke publikasjoner om planlegging, bygging og drift av idrettsanlegg. 

 

Rapport fra Valnesfjord Helsesportssenter

Aktivitet mot frafall i skolen

07. mars 2016

Ungdomstiden kan være en turbulent tid med endringer i krav fra flere sider. For personer med en funksjonsnedsettelse kan disse endringene oppleves enda sterkere og mer turbulente,og valg du tar kan få konsekvenser for framtidig helse og forutsetninger for et selvstendig liv. Prosjektet Aktivitet mot frafall i skolen har hatt som mål å styrke unge funksjonshemmedes muligheter til å fullføre videregående skole og klare overgangen til studier og/eller arbeidsliv, og bidra til økt aktivitet og deltakelse i skole, samfunn og arbeidsliv.

 

Artikkel Anne-Merete Kissow

Deltagelse i sociale fællesskaber - at blive sig selv på en anden måde

01. mars 2016

"Idrætsaktiviteter tilbyder børn med handicap sociale fællesskaber, der kan tilrettelægges, så alle kan deltage med de forudsætninger, de har."

Michael Christian Kaurin

Omsorgsplan 2020

01. januar 2016

Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet i perioden 2015 – 2020. 

 

Jorunn H. Midtsundstad i ny antologi

«Instrumentalism in Education – Where is Bildung left?»

17. september 2015

I antologien «Instrumentalism in Education – Where is Bildung left?» som er utgitt på Waxmann, presenterer skoleforskere fra flere land resultater fra forskning på hvordan fokuset på testresultater påvirker skolen.

Ingressbilde til artikkel om Doktorgradsavhandlingen Ordinary kids- Everyday life experiences of children with disabilities

Doktorgradsavhandling

Mona Asbjørnslett "Ordinary kids": everyday life experiences of children with disabillities"

01. september 2015

13. april disputerte Mona Asbjørnslett over avhandlingen «Ordinary kids- Everyday life experiences of children with disabilities. I studien har hun og forskerkollegene fulgt barn med nedsatt funksjonsevne i overgangen mellom barne- og ungdomsskolen.

 

Kunnskapsbanken fra Naku

09. juli 2015

Nasjonal kompetansemiljø om utviklingshemming med Kunnskapsbank!

 

Publikasjoner fra NTNU Samfunnsforskning

09. juli 2015

Infoside på publikasjoner

 

Publikasjoner fra Beitostølen Helsesportsenter

09. juli 2015

Infoside på publikasjoner

 

Levekår for personer med nedsatt funksjonsevne: Fellestrekk og variasjon

08. juli 2015

Rapport fra Anna Margareth Kittelsaa, Jan Tøssebro og Sigrid Elise Wik

 

Som alle andre? Søsken til barn og unge med funksjonsnedsettelser

08. juli 2015

Rapport fra Jan Tøssebro om søsken til barn og unge med funksjonsnedsettelse

 

Astrid Nyquist "Jeg kan delta"

08. juli 2015

Astrid Nyquist forsvarte sin avhandling "Jeg kan delta. Barn med funksjonsnedsettelser og deltakelse i fysisk aktivitet - en multimetodestudie i en habiliteringskontekst", for graden philosophiae doctor (PhD) ved Norges idrettshøyskole 19. november 2012.

 

Ellen Berg Svendby «Jeg kan og jeg vil, men jeg passer visst ikke inn»

08. juli 2015

"Jeg kan og jeg vil, men jeg passer visst ikke inn": En narrativ studie om barn og unges erfaringer med kroppsøvingsfaget når de har en sjelden diagnose (fysisk funksjonshemning). Avhandling (doktorgrad) av Ellen Berg Svendby - Norges idrettshøgskole, 2013

Ingressbilde til Stortingsmelding nr. 19 Folkehelsemeldingen. Mestring og muligheter

Meld. St. 19 (2014–2015)

Folkehelsemeldingen. Mestring og muligheter

27. mars 2015
Utsnitt av magasinforside fra konferansen "Ulikhet gir mulighet"

Magasin årskonferansen 2014 "Ulikhet gir mulighet"

19. mars 2015

Nytt magasin formidler noen av de flotte faglige og sosiale opplevelsene fra årskonferansen i Bodø i desember 2014.

 

Idræt, handicap og social deltagelse

10. mars 2015

"Er man aktiv i idrætslivet, er man det sandsynligvis også i andre sammenhænge, viser resultaterne fra et ph.d.-studie. Idrætten kan være med til at give et afgørende skub, der gør at mennesker med handicap opsøger andre sociale fællesskaber."

Ingressbilde til Masteroppgave  - Mulig for meg! Barns erfaringer med aktivitetshjelpemidler

Mastergradsoppgave

Mulig for meg!

31. desember 2014

Hvilke erfaringer har barna selv med bruk av aktivitetshjelpemidler? Dette er et sentralt spørsmål som fysioterapeut Berit Gjessing forsøker å svare på i sin mastergradsoppgave. Oppgaven bygger på funn fra intervjuer med barn i alderen 9 til 12 år.

Ingressbilde til Stortingsmelding nr. 7 Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2015–2024

Meld. St. 7 (2014–2015)

Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2015–2024

03. oktober 2014
Ingressbilde Meld. St. 29 Morgendagens omsorg

Meld. St.nr. 29 (2012 - 2013)

Morgendagens omsorg

22. april 2013

I en ny stortingsmelding legges det vekt på at mange av fremtidens utfordringer i omsorgssektoren kan løses ved å bruke ressursene på nye måter, og innføre nye metoder og arbeidsformer.

Article image

Meld. St. 10 (2011-2012)

Kultur, inkludering og deltaking

07. desember 2012

Stortingsmeldingen Kultur, inkludering og deltaking, presenterer mål og tiltak på kultur- og fritidsarenaen. I meldingen legges det vekt på betydningen av å arbeide videre for et inkluderende samfunn hvor alle kan delta,som et overordnet mål.

Article image

Meld. St. 10 (2011-2012)

Kultur, inkludering og deltaking

07. desember 2012

Stortingsmeldingen Kultur, inkludering og deltaking, presenterer mål og tiltak på kultur- og fritidsarenaen. I meldingen legges det vekt på betydningen av å arbeide videre for et inkluderende samfunn hvor alle kan delta,som et overordnet mål.

Ingressbilde St.meld. nr. 25 Mestring, muligheter og mening

St. Meld. nr. 25 (2005 - 2006)

Mestring, muligheter og mening

07. desember 2012

Framtidas omsorgsutfordringer og hovedbrukerne av de kommunale helse- og omsorgstjenestene står i fokus i denne meldingen. De siste 20 årene har tjenestene gjennomgått flere store reformer som har berørt både eldreomsorgen og brukergrupper med ulike typer funksjonshemminger.

Ingressbilde til Stortingsmelding nr. 14 Om opplæringstilbod for hørselshemma

St.meld. nr. 14 (2003–2004)

Om opplæringstilbod for hørselshemma

07. desember 2012
Ingressbilde til Stortingsmelding nr

Meld. St. 45 (2012–2013)

Frihet og likeverd – Om mennesker med utviklingshemming

07. desember 2012
Ingressbilde til Stortingsmelding nr. 26 Den norske idrettsmodellen

Meld. St. 26 (2011–2012)

Den norske idrettsmodellen

07. desember 2012
Ingressbilde til Stortingsmelding nr. 16 ... og ingen sto igjen. Tidlig innsats for livslang læring

St.meld. nr. 16 (2006–2007)

... og ingen sto igjen. Tidlig innsats for livslang læring

07. desember 2012