Hva skjer videre i prosjektet høsten 2021?


Den andre delen av datainnsamlingen i prosjektet er et spørreskjema rettet mot barn, unge og unge voksne i de fire deltagende kommunene jfr. våre diskusjoner på Zoom-samlingen sist onsdag 16.6. Hensikten med denne surveyen er å få et godt oversiktsbilde over deltagelse i målgruppen; hvor mye de deltar, hva de mener om egen deltagelse, hva som hindrer deltagelse. Skjemaet er testet nå i mai/juni ved en ungdomsskole i Bodø. Dette er en digital survey der selve datainnsamlingen organiseres av et firma som har konsesjon. SINTEF mottar deretter dataene slik at de kan analyseres.

Målgruppen for surveyen er som sagt barn og unge med funksjonsnedsettelser og som kommunene har et ansvar for tilrettelegging for aktivitet og deltagelse. Invitasjon til å delta sendes ut på to ulike måter. Som vi informerte om håper vi at kommunene vil være behjelpelige med å sende ut til de som har tjenester eller har krav på tjenester. Firmaet som organiserer datainnsamlingen vil trekke et utvalg blant alle barn/unge/unge voksne i kommunen og sende invitasjon til disse. Dermed får vi data både fra barn med og uten funksjonsnedsettelser og får et godt grunnlag for sammenligning. Vi regner med at datainnsamlingen gjennomføres i september/oktober. Mer informasjon om utsending kommer fra prosjektledelsen i løpet av august. 

Dette er en viktig milepæl for prosjektet og et aldri så lite pionerarbeid når det gjelder forskning om deltagelse. Vi regner med at dataene vil bli nyttige for kommunene i den videre prosessen og at denne undersøkelsen vil være interessant også for norske myndigheter med ansvar for oppvekstbetingelsene for barn og unge.  

Stopp-punkter i prosjekt «Deltakelse og kvalitet»


Bildemodell som viser stopp-punkter i prosjektet

Aktuelle styringsdokumenter


Stortingsmelding - Ingen skal havne utenfor

Meldingen ble oversendt Stortinget i forrige uke. I 2019 sto nesten 620 000 personer i alderen 18–66 år utenfor arbeid og utdanning. Det utgjør 18 prosent av alle i aldersgruppen. Nedenfor finner dere tre av de mest sentrale tiltakene i meldingen:

Innovative innkjøp og sosiale entreprenører

For noen arbeidsledige passer ikke de tradisjonelle arbeidsmarkedstiltakene. Regjeringen gir NAV i oppdrag å ta i bruk flere innovative anskaffelser. Flere åpne og mindre anbud skal la små aktører og sosiale entreprenører prøve seg og oppskalere innen systemet.

Mindre siloer og mer samarbeid

Utenforskap skyldes ofte helseproblemer og/eller manglende utdanning og opplæring. Problemene henger ofte sammen. Regjeringen vil legge til rette for bedre samhandling gjennom blant annet å styrke samarbeidet mellom NAV og fylkeskommunen om VGO, og ved å gi NAV og Helsedirektoratet et felles oppdrag knyttet til å redusere barrierene for samhandling mellom helse- og arbeidsrettede tjenester.

Tidlig innsats via NAV

For mange går det lang tid fra de dropper ut av skolen til de dukker opp hos NAV. De er såkalte NEET (not in education, employment or training). Nå gir regjeringen NAV og Utdanningsdirektoratet ansvar for å etablere en pilot for økt samarbeid mellom NAV og oppfølgingstjenesten om tidlig innsats/forebygging.

App-utvikling


Prosjekt «Deltakelse og kvalitet» har karakter av å være både et forsknings- og et innovasjonsprosjekt. Vår ambisjon som også er skissert i prosjektbeskrivelsen, er å søke forbedringspunkter når de dukker opp, og når de samtidig har karakter av å være generelle dvs. ikke bare knyttet til en enkelt kommune. Analysen av svarene fra FG-intervjuene med foreldre/pårørende, peker på at foreldre/pårørende har vansker/problem med oversikt over aktiviteter på ettermiddag og kveld for målgruppen. Dette gjelder i samtlige 4 deltakende kommuner. Vi ønsker derfor å teste ut muligheten av å få utviklet en app som kan bøte på dette behovet, og har under planlegging en søknad til et aktuelt fond med søknadsfrist medio september. Dette er så langt kun en orientering og vi vil ta nærmere kontakt om et samarbeid om 2-3 uker. 

En gul lapp der det står Sommerferie


 

Dette nyhetsbrevet er ment å gi oppdatering om utviklingen i prosjekt «Deltakelse og kvalitet». Samtlige deltakere og medarbeidere skal, med jevne (og ujevne) mellomrom, komme med oppdateringer i dette nyhetsbrevet - fra sine ståsted. Redaktør er sosialøkonom Emil Hansen som primært er ansvarlig for redigering av nyhetsbrevet og ukentlig utsendelse.

Logoer til alle deltakere i prosjektet