Stikkord

Velg stikkord
Velg stikkord

tjenestetilbud

Ingressbilde til artikkel om rapporten Bruk av tjenester i spesialisthelsetjenesten og i kommunene blant barn og unge med habiliteringsbehov. Bildet viser et leende barn

Ny rapport om bruk av helsetjenester blant barn og unge med habiliteringsbehov

02. februar 2024

I en ny rapport fra Helsedirektoratet gis en oversikt over tjenester i spesialisthelsetjenesten og i kommunene blant barn og unge med habiliteringsbehov.

Bilde av leker i sandkasse

Prosjekt barnekoordinator

17. august 2023

1. august 2022 fikk kommunene en tydelig plikt til å samordne tjenestetilbud til barn da retten til egen Barnekoordinator ble innført. Nå har den første evalueringen av denne lovpålagte ordningen kommet.

Montasje som viser såpebobler og et arbeidshefte

Nytt prosjekt

Undervisning til ledsagere

30. juni 2023

Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser har tidligere gjennomført et forskningsprosjekt som bekreftet at utfordringen for familier med barn med funksjonsnedsettelser ofte ikke er manglende rettigheter og muligheter, men kunnskapsformidlingen om dette til pårørende. Prosjektet "Undervisning til ledsagere" skal søke å bedre kunnskapen om rettigheter og muligheter hos barnas nærmeste.

Logoen til Helsetilsynet

Nasjonalt tilsyn

21. mars 2023

Får barn i barne- og avlastningsboliger habilitering/opplæring i samsvar med sine behov?

Ingressbilde til artikkel om St.Meld 8

Ny stortingsmelding gir tydelig retning for tjenestene til personer med utviklingshemming

07. november 2022

I den nye stortingsmeldingen som ble lagt frem 4 november blir det tydeliggjort at personer med utviklingshemming skal ha de samme rettighetene og mulighetene som alle andre til å delta i samfunnslivet.

Ingressbilde til artikkel om rapporten Retten til et selvstendig liv og til å være en del av samfunnet

Retten til et selvstendig liv og til å være en del av samfunnet

22. august 2022

Likestillings- og diskrimineringsombudet har gjort en gjennomgang av helse- og omsorgstjenester overfor personer med utviklingshemming. Gjennomgangen tydeliggjør at lovbestemmelser som skal sikre individtilpassing av tjenester som brukerstyrt personlig assistanse (BPA), støttekontakt, individuell plan, dagtilbud og helsetjenester i hjemmet har liten eller ingen plass i kommunens vurderinger. 

Ingressbilde til artikkel om Bli med - aktiv fritid for alle

Viktig læringsnettverk

07. mars 2022

Nettverket "Bli med - Aktiv fritid for alle" har som mål å gi et kunnskapsløft for og med ansatte som tilrettelegger fritid for barn og unge i kommuner, fylkeskommuner og frivillig sektor.

Ingressbilde til artikkel om Nasjonal strategi for sjeldne diagnoser

Nasjonal strategi for sjeldne diagnoser

07. mars 2022

Norges fikk sin første strategi for sjeldne diagnoser i 2021. Strategien tydeliggjør hvordan vi kan sikre tidlig diagnostisering og behandling av barn, unge og voksne med disse diagnosene.

Ingressbilde_fritidforalle

Fritid for alle

10. februar 2022

Helsedirektoratet etablerte i 2007 det nasjonale knutepunktet Fritid for alle. Målet var å styrke og videreutvikle arbeidet med feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse.

Ingressbilde_aktivemuligheter

Aktive muligheter

Dette prosjektet ble initiert av Helsedirektoratet i 2012 etter at en nasjonal kartlegging tydeliggjorde at ingen av landets kommuner hadde utviklet en praksis hvor de sikret deltakelse i selvvalgte kultur- og fritidsorganisasjoner til personer med utviklingshemming.

bilde_Bufdir_rapport 20

Statusrapport nr.1 – Utsatte barn og unges tjenestetilbud under covid-19 pandemien

04. mai 2020

Pandemien har medført store endringer i tjenestene til barn og unge, og dette kan få store konsekvenser for dem (Utdanningsdirektoratet 2020). For å følge med på sårbare barn og unges situasjon har regjeringen satt ned en koordineringsgruppe med deltakere fra Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Folkehelseinstituttet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Politidirektoratet, Sekretariatet for konfliktrådet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Koordineringsgruppen skal rapportere hver 14. dag til Barne- og familieministeren. Første rapport ble publisert 20. april. Formålet med rapporten er å gi en vurdering av status for tjenestene opp mot normalsituasjonen.

To gutter som lener seg på et rekkverk. Bildet er tatt bakfra.

Mer fysisk aktivitet i støttekontaktordningen

Tur- og treningskompis

12. desember 2018

Feltet støttekontakt, kultur og fritidsdeltakelse er i utvikling. Dette tydeliggjøres gjennom utviklingsprosjektet Tur- og Treningskompis (TTK).

Skjermbilde av nettsiden til knutepunktet Fritid for alle

Faglig knutepunktansvar for feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse

15. juni 2016

Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser har ansvaret for å følge opp feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse, nasjonalt. Satsingen gjennomføres i et nært samarbeid med Helsedirektoratet.