Helsedirektoratet hadde store mål med satsningen, og under åpningen av knutepunktet la Helsedirektøren vekt på at satsningen hadde noen klare målsetninger:
- Støttekontakttjenesten skal gi rom for å realisere idealene om en aktiv og meningsfylt tilværelse sammen med andre. For mange er dette et tjenestetilbud som er avgjørende for å kunne delta i selvvalgte kultur- og fritidsaktiviteter. Utfordringen er å utforme et fritidstilbud basert på det enkelte menneskets ønsker, behov, forutsetninger og kanskje drømmer.
Bildet: Helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Rebecca Ravneberg
I heftet «Sammen med andre – nye veier for støttekontakttjenesten» presiserte Guldvog at dette tjenestetilbudet er viktig for mange. Han eksemplifiserte dette med å fortelle at dette kan gjøres gjennom å gi et tilbud om støttekontakt til barn som trenger assistanse, til voksne med store psykiske utfordringer, til ungdom med rusproblem, eller til eldre mennesker.
For å gi tjenesten et mangfold oppfordret Helsedirektoratet alle landets kommuner til å styrke og videreutvikle sin lovpålagte støttekontakttjeneste. Knutepunktet Fritid for alle fikk oppgaven med å følge opp denne satsningen i nært samarbeid med Helsedirektoratet. Sentralt i dette arbeidet har knutepunktet gitt opplæring, veiledning og støtte til kommunalt ansatte som systematisk har arbeidet for å videreutvikle tilbudet innenfor tre hovedløsninger:
- Individuell støttekontakt
- Deltakelse i en aktivitetsgruppe
- Et individuelt tilbud i samarbeid med en frivillig organisasjon
For noen kan det være behov for å kombinere individuell støttekontakt med deltakelse i en aktivitetsgruppe eller en frivillig organisasjon. Uansett løsning oppfordret Helsedirektoratet at det skulle fattes vedtak som bygger på den enkeltes ønsker og behov.
Knutepunktet Fritid for alle ble etablert i nært samarbeid med Kristiansand kommune og tjenesten Fritid med Bistand. Alle landets kommuner fikk tilbud om å delta i regionale nettverk for å styrke og videreutvikle sin lovpålagte støttekontakttjeneste. De ansatte i knutepunktet fikk oppgaven med å være samtalepartnere med de ansatte i kommunene, bygge opp og drifte idè- og kunnskapssiden fritidforalle.no og følge opp alle nettverkene.
Flere kommuner tok utfordringen. Støttekontakttjenesten har i mange kommuner blitt styrket. En konsekvens av dette har gjort at kommunene i økt grad samarbeider med frivillige organisasjoner rundt metoder som treningskompis og Fritid med Bistand.
Den nye forståelsen av støttekontakt ble tatt inn i den nye Helse- og omsorgstjenesteloven. Når anbefalingen fra Helsedirektoratet ble til lovens forståelse kunne ikke lenger knutepunktet følges opp av Kristiansand kommune. Ansvaret for å følge opp knutepunktet ble derfor i 2013 overført til Helse Nord og lokalisert ved Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
I 10 år har Helsedirektoratet finansiert knutepunktet Fritid for alle. Det har gitt resultater. Effektmålene som ble nedskrevet når satsningen startet, var følgende:
- Et flertall av kommunene i Norge har organisert tjenestetilbudet støttekontakt slik at en sikrer muligheten til å gi et tilbud innenfor løsningene individuell støttekontakt, deltakelse i en aktivitetsgruppe og et individuelt tilbud i samarbeid med en frivillig organisasjon
- Nettstedet fritidforalle.no har en sentral rolle som kunnskapsformidler knyttet til feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse
- Fagutviklingen videreføres av de regionale nettverkene som er etablert av samarbeidskommunene som knyttes til prosjektet
Målene har en langt på vei oppnådd, men underveis har feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse endret seg. Nye mål og nye behov gjør det derfor naturlig å videreføre arbeidet som en integrert del av arbeidet ved Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser.