"Følg meg hele veien hjem” har som mål å styrke samhandlingen mellom kommune og Valnesfjord Helsesportssenter (VHSS) før, under og etter habiliteringsopphold for barn og unge ved VHSS. Det håper vi skal bli til "Deltakermodellen" for samhandling med kommuner.
Målgruppen er barn og unge fra 6 til 18 år med funksjonsnedsettelser som er deltakere på habiliteringsopphold ved VHSS fra kommunene Alta, Tromsø og Fauske.
I prosjektperioden vil koordinerende enhet (KE) i de tre kommunene, i samarbeid med ansatte ved VHSS, utvikle og prøve ut en modell hvor det viktige samarbeidet mellom kommune og habiliteringsinstitusjon, tydeliggjøres. Prosjektet skal også å styrke medvirkningen til barn og unge. Gjennom å konkretisere den unges mål (ønske) for oppholdet, og være konkret på hva kontaktpesrsonen i kommunen skal følge opp, håper vi oppfølgingen vil gi mening for både kontaktperson og den unge. Utforming av samtalene med den unge er inspirert av forskningen som ligger bak Drop-In-metoden.
Det er KE som skal finne frem til en kontaktperson i kommunen som kan følge opp slik at den unges målsetning (ønske) etter opphold lettere realiseres.
Tidslinje som viser forløpet i prosjektet
Tidslinjen er fin å ta en titt på for å få en rask oversikt over hele prosjektet.
Tidslinje_Følg_meg_hele_veien_hjem_nr.jpg
Praktisk eksempel på samtale
Lenke til film med eksempel på samtale med en ungdom: https://youtu.be/pOvgd7OTjBk
Oppsummert; Hva er det viktigste å huske på i en samtale mellom den unge og kontaktpersonen i kommunen?
Ingen samtaler vil være like. Filmen er kun ett eksempel på hvordan en samtale mellom kontaktpersonen og den unge kan se ut. I prosjektet legges det opp til mist to samtaler, for å sikre at den unge får den støtten som trengs for å komme i mål med sitt ønske om aktivitet og deltakelse.
Den unge skal medvirke: Det er viktig å lytte til det barnet sier, gjenta det som du oppfatter og spørre om det er slik ment. Det er den unges ønske og hvordan hen skal nå dette som er viktig. Hvordan kan du bidra?
Samsvarer kroppsspråket med det den unge sier? Dersom du observerer at det ikke samsvarer med det den unge sier, kan du stoppe opp og si for eksempel at “Selv om du sier at du er enig nå, ser jeg at du ser litt ned….kan det være at du har lyst til noe annet?»
Noter ned det som dere blir enige om, spesielt om det er endringer i barnets ønske som du skal følge opp. Det er ditt utgangspunkt for neste samtale.
For å få hele beskrivelsen i hvordan samtalene kan se ut, kan du gå inn i dokumentene som ligger under overskriftene «Struktur på samtaler på VHSS" og "Struktur på samtaler i kommunen".
Struktur på samtaler på VHSS
Hvordan kan primærkontaktens samtaler med den unge være:
informasjon om logg og hjelpespørsmål VHSS.pdf
Struktur på samtaler i kommunen
Hvordan kan kontaktpersonens samtaler med den unge være:
Informasjon om logg og hjelpespørsmål kommuner.pdf
Hvordan forstå og forklare hva aktivitet og spesielt deltakelse er?
hvordan forstå og forklare hva aktivitet og spesielt deltakelse er.pdf
Teorien bak prosjektet
Her er lenke til film om teorigrunnlaget:
Her er teorigrunnlaget skriftlig:
Teorien bak VHSS-modellen for samhandling med kommuner.pdf
Prosjektbeskrivelsen
prosjektbeskrivelse_Følg meg hele veien hjem.pdf
Artikkel om prosjektet som er publisert
Følg meg hele veien hjem – sammen om...
Kontaktperson
Tove Bergkvist, prosjektleder
tove.bergkvist@vhss.no | 47 66 99 16