Omslagsbilde til boken Inkluderende kroppsøvingDet finnes mange praktiske forslag til organiseringsformer og tilpassa aktiviteter som kan brukes i kroppsøving. Men, slike forslag til opplegg er generelle og ganske sterile inntil de kommer i berøring med en virkelig undervisningssituasjon. Da må øvelsesbankene tilpasses denne konkrete klassen, med sine særegne, unike elever. Med denne boka ønsker forfatterne å bidra til at fremtidens kroppsøvingslærere skal kunne reflektere over og analysere sin egen undervisningspraksis med sikte på å skape rom for inkludering, slik at alle elever får erfare utfordringer og læring ut ifra sine forutsetninger.

Boka består av et innledende kapittel som gjør rede for tilpassa opplæring og inkludering i kroppsøving. Deretter følger 4 kapittel som omhandler forskjeller i kroppsøvingsfaget. Disse er kjønn, etnisitet, funksjonshemming og overvekt. Til slutt følger to kapittel med fagdidaktiske refleksjoner, der det ene handler om interkulturell læring og det andre om evne og forutsetninger i kroppsøving. Boka er skrevet av forskere fra Norges idrettshøgskole og Høgskolen i Oslo og Akershus.

Boka (2. utgave) kan bestilles her: https://www.cappelendamm.no/_inkluderende-kroppsoving-9788202675639

Om forfatterne

Gro Rugseth
Gro Rugseth er førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole (NIH), der hun arbeider ved Seksjon for kroppsøving og pedagogikk og er emneansvarlig i programmet Fysisk aktivitet og funksjonshemming. Rugseth er utdannet fysioterapeut, har grunnfag og mellomfagstillegg i psykologi, hovedfag i helsefag og er p.hd. fra Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo. Avhandlingen hennes handlet om overvekt og fedme som individuell erfaring. Rugseth har publisert vitenskapelige artikler om overvekt og fedme og om pedagogikk og læring, og er redaktør for en lærebok om inkludering i kroppsøving.

Øyvind Førland Standal
Øyvind Førland Standal er Professor ved Norges Idrettshøgskole, Seksjon for kroppsøving og pedagogikk. Han er programansvarlig for fysisk aktivitet og funksjonshemming (FAF).

Fagområde

  • Idrettspedagogikk
  • Fysisk aktivitet og funksjonshemming/Adapted physical activity
  • Kroppsleg læring/Embodied learning
  • Fenomenologisk orientert metode/ Phenomenologically oriented research