I noen tilfeller blir ungdommer boende hos sine foreldre lenge etter at de har blitt voksne. Ofte er grunnen at det ikke finnes egnet bolig tilgjengelig. Det er kommunens ansvar å skaffe egnet bolig. Dette er omtalt i sosialtjenesteloven kapittel 3.

Det finnes ulike måter å organisere tilrettelagt boligtilpasning. Kommunen kan sørge for spesialleiligheter for personer med nedsatt funksjonsevne enkeltvis eller flere boliger sammen. Omsorgsboliger kan også bidra til at tjenesteytere kan yte hjelp, tilsyn og pleie for flere personer samtidig uten å kjøre fra sted til sted. Noen velger å bygge generasjonsbolig, slik at den som har funksjonsnedsettelse bor i samme bolig som for eksempel foreldrene sine. Andre velger egne leiligheter med livsløpsstandard.

80 % av boligene på boligmarkedet i Norge er ikke tilgjengelige for funksjonshemmede. Mange strever derfor med å finne en egnet bolig. En bolig som ikke fungerer godt, fører til praktiske utfordringer i hverdagen og gjør det vanskelig å leve et sosialt liv. Løsningen kan være å flytte eller å tilpasse den boligen du har. Det finnes flere tilskudds- og støtteordninger du kan benytte deg av. Les mer om dette på nettsidene til Norges Handikapforbund.

På Ung.no finner du mye god informasjon om å være ung med funksjonsnedsettelse. Ung.no har også en informativ artikkel om bolig relatert til det å ha en funksjonsnedsettelse

Et samarbeid mellom foresatte, bruker, kommune og Husbank vil kunne gi best mulig boligløsning, spesielt tilpasset de enkelte behov. På Husbanken sine nettsider finnes en
veileder for utviklingshemmede og deres pårørende i etablering av borettslag, sameie eller kjøp av enkeltbolig.